top of page

Stoa Felsefesinin Temel İlkelerine Uygun Bir Yaşamın Yedi Faydası

Güncelleme tarihi: 12 Eyl


Seneca, Epictetus ve Marcus Aurelius’un yaşadığı çağlardan bu yana çok şey değişti. Bilim ve teknolojik ilerlemeler insan refahını ve iletişim vasıtalarını inanılmaz ölçüde artırdı. Buna rağmen insanın özgürlük, neşe ve mutluluk arayışı mütemadiyen devam ediyor ve arzulanan yaşama ulaşmanın önündeki engeller hala aynı;

Stoa Felsefesi
Stoacı İlkelere Dayalı Bir Yaşam
  • Bugünde şan ve şöhret, makam ve mevki için mücadele ediyoruz. 

  • Basit şeyler konusunda hala sabırsızlanıyor ve itibarımız konusunda endişeleniyoruz. 

  • Bizi aklımız değil, duygularımız yönetiyor; öfkemizi kontrol edemiyoruz.

  • Sürekli endişe ve gelecek korkusunun gölgesinde yaşıyoruz.

  • Arzularımıza aklın dizginini giydiremiyoruz.

Bugün hayat o kadar hızlı ilerliyor ki, en maharetli birey bile zaman zaman ayak uydurmakta zorlanıyor. Telaş, bir şeyleri kaçırma korkusu, tüketim arzusunu kamçılayan sistem, yoğun ve yanlışlarla dolu bilgi bombardımanı bizi doğru yoldan saptırmakla kalmıyor aynı zamanda stresli, mutsuz, öfkeli bireyler haline getiriyor.

İhtiyacımız olan şey bizlere daha dingin ve sade bir yaşam vaadeden Stoacı öğreti…

Binlerce yıl Stoa felsefesinin temel ilkeleri, insanların daha iyi insanlar olmasına, endişe ve korkuyu bırakmasına/hafifletmesine, faydasız amaçlar peşinde koşmaktan vazgeçmesine ve bir parça da olsa daha iyi hayatlar yaşamasına yardımcı oldu. 

Günümüzde de bu felsefe hayatımızı asla hayal edemeyeceğiniz biçimde şekillendirme gücüne sahip ve bizim için harika bir yaşamın kapısını açabilir. Stoacı öğretiden elde edebileceğiniz bazı faydalara göz atalım:

Stoa Felsefesinin Temel İlkelerine Uygun Bir Yaşamın Faydaları Nelerdir? 

Esasen, her insan yaşam tecrübesi ile Stoacı ilkeleri içselleştirme ve pratiğe dökme yeteneğine paralel farklı faydalar sağlar. Genel olarak, modern çağda Stoacı olmak ile hangi kazanımları elde edebileceğimiz hakkında genel bir fikir vermesi için yedi faydayı ele aldık. İşte faydalar: 

# 1 Hayatı Daha Derin Bir Anlam Duygusuyla Yaşarsınız

Stoa felsefesini ve bu felsefeyi oluşturan ilkeleri izlemek demek her yeni güne taze bir başlangıç yapmak, düşünceler ile yargılarımızı devamlı süzgeçten geçirmek, arzularımızın farkında olmak ve arzularımızı akılla dizginlemek, erdemli davranışlar sergilemek için sürekli bir uyanıklık içinde olmak, yanlışlardan öğrenmek demektir. 

Stoacı ilkeler size yön duygusu kazandırırken böyle bir yaşam ise muhteşem bir anlam duygusu verir; her gününüz bir öncekinden daha anlamlı hale gelir.

Sahip olsanız bile sizin için para, şan, şöhret, mevki önemsizleşir ve bu da sizi endişe ve korkudan azade kılarak özgürleştirir. Özgürlükten daha değerli ne olabilir ki…

# 2 Daha Dengeli ve Sorunsuz Bir Hayatınız Olur

Stoacı ilkeleri uygulayarak, ağır ve kara bir bulut gibi üzerinize çöken gelecek korkusu ile endişelerden kurtularak düşünce netliği, dinginlik ve özgürlük kazanabilirsiniz. Bu zihinsel açıklık, daha iyi karar verme gücü ve yaşamın zorluklarına daha dengeli bir yaklaşım sağlar.

Ayrıca insanları neyi kontrol edebileceklerine odaklanmaya teşvik ederek duygusal esnekliğe ve içsel güce yol açar. Bu zihniyet, sizin stresi, aksilikleri ve belirsizlikleri etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olur.

# 3 Zaman Konusunda Cimri Olursunuz

Zamanı en değerli kıymet olarak ele alırsınız. Zamana dikkat etmezseniz onu boş uğraşlarla veya tembellikle heba etmeniz kaçınılmazdır. 

Bir kaç ay ömrümüzün kaldığını öğrenseydiniz zamanınızı nasıl geçirmeyi tercih ederdiniz? Ya da bugün son gününüz olduğunu bilseydiniz gününüzü nasıl tamamlardınız? İşte Stoacı her gününü son günü gibi yaşar. Geçmiş ve geleceğin sonsuzluğunda zamanını harap etmeden…

Her zaman sınırlı zaman ve sınırlı enerjiyle karşı karşıyasınız. Bu sınırlar içinde yaşamak, zamanınızı ve enerjinizi verimli bir şekilde yönetmenizi sağlar ve bu, öfke, kızgınlık ve endişe gibi olumsuzluklara boyun eğmek yerine en önemli şeylere dikkat etmeniz anlamına gelir. 

Bu yararsız duygulara boyun eğmemek, vizyonunuza ve hayatınızda önemli olan insanlara odaklanmanızı sağlar. 

Zamanınızı ve enerjinizi nereye yatıracağınız konusunda seçici olmanın kesinlikle yanlış bir tarafı yoktur. Günün sonunda, sizi yalnızca hedefleriniz ve vizyonunuz için değil, içinde yaşadığınız topluluk ve bağlantı kurduğunuz insanlar için daha yararlı hale getirir.

# 4 Yaşamınızın Sizin Kontrolünüzde İlerlediğini Hissedersiniz

Siz sadece yargılarınızı, tutumlarınızı ve karakterinizi kontrol edebilirsiniz. 

Üzerinde tam kontrole sahip olduğunuz bu şeyleri (yargılarınız, tutumlarınız, karakterinizi) ve ardından kısmi kontrole sahip olduğunuz şeyleri ve son olarak üzerinde kesinlikle hiçbir kontrole sahip olmadığınız şeyleri listelemek size yeni bir perspektif kazandırır. Birçok insanın halen deneyimlediği endişe, kaygı, güçsüzlük ve güvensizlik gibi hisleri birden ortadan kaldırır.

Bunu yapmanın yararı nedir? Birincisi, çabalarınızı, zamanınızı ve enerjinizi kontrol edebileceğiniz şeylere uygulamada daha verimli olacaksınız. 

Ayrıca kontrol edemediğiniz şeyleri kabul edebilecek ve başınıza gelen şeyleri sevebilecek ve olduğu gibi tadını çıkarabileceksiniz. 

# 5 Büyük Bir Minnettarlık Duygusu Hissedersiniz.

Sahip olduklarınız ve tecrübe ettiğiniz yaşam için minnet duygusu hissedersiniz. Arada bir geri adım atmak ve hayatınızda yaptıklarınıza bakmak ve yaşamın farkına varmak her zaman iyidir... Hepsi bize zamanı geldiğinde geri alınmak üzere ödünç verilmiştir. 

Evlatlara, bir aileye, bir yaşama, bir bedene, halen sahip olduğunuz ne varsa onlara geçicide olsa sahip olmak minnet duymak için yeterlidir. 

Esasen tüm işinizin, paranızın, çocuklarınızın, ortaklarınızın, arkadaşlarınızın, ebeveynlerinizin, toprağınızın, yeteneklerinizin, mülkünüzün yanı sıra neşe ve kederinizin geçici olduğunu fark ettiğinizde, gerçekten daha fazla minnettarlık hissedersiniz ve bu sizde haz veren adaletli bir evren hissi uyandırır.

Stoacı ilkelere dayalı minnet hissi ile dolu bir yaşam, daha basit ve mutlu bir hayat sürmenizi sağlar. 

# 6 İnsanların Ne Dediğini Daha Az Umursarsınız

İster yergi ister övgü olsun insanların hakkınızda söylediklerini merak etmez ve bunları düşünerek dikkatinizi dağıtmazsınız. Yergi söz konusu olduğunda diğer insanların davranışlarını kontrol etmek, istediğimiz gibi düşünmelerini sağlamak bu konuda birçok taviz versek bile son derece zordur.

Ancak yapacağınız en zor şeylerden biri, başkalarının görüşlerini önemsemekten vazgeçmektir. Çevrenizdeki insanlar her zaman sizinle aynı fikirde olmayabilir, sizi eleştirebilir, hatta aşağılayabilir. 

Karakterinizde oluşan kusurlara yönelik yapıcı eleştirilere değer verirken diğer eleştiri, saldırı ve aşağılayıcı sözlere karşı kayıtsız kalmak veya mizahı kullanarak dinginliğinizi bozmasına izin vermeyecek şekilde davranmak her zaman en iyi seçenektir. 

# 7 Liderlik veya Yöneticilik Yeteneklerine Sahip Olursunuz

Liderlik açısından Stoacı ilkeler hayatınızda nasıl bir rol oynar? Cevap basittir: Belirsizliğin üstesinden gelmenizde size son derece yardımcı olur.  Liderlerden felaket döneminde gemiyi güvenli bir limana götürmeleri istenir. Böyle zamanlarda başarılı olduğunuzda Stoacı tutum size saygı kazandıracaktır. 

Stoacılığın altında yatan felsefe gereği, etrafınızdaki olayları kontrol etmeye çalışmadan önce kendinizi kontrol etmeyi öğrenirsiniz. 

Stoacı lider olarak, özellikle zorluklarla karşı karşıya kaldığınızda cesur bir tutum alır ve sakin kalırsınız.

Stoacılık aynı zamanda alçakgönüllülükle de ilgilidir; çünkü benzer şekilde, işler yolunda giderken kendinizi kibirden korursunuz.

Bir ülkeyi yönetmiyor olabilirsiniz, ancak büyük olasılıkla bir aileye ve işe sahipsiniz.  Onların geleceğinizi etkileyecek kararlar vermenize ihtiyaçları var. Hayatları, yaptığınız seçimlere bağlı olabilir ve Stoacı liderlik işleri kolaylaştırabilir.

Stoa Felsefesinin Temel İlkelerine uygun Bir Yaşam Zengin Bir Yaşamdır

Stoa felsefesinin temel ilkeleri, hayatı daha yoğun, daha amaçlı ve daha bilinçli yaşamanızı talep eder. 

Kontrol edebileceğiniz şeylerin daha fazla farkına vardığınızda; duygu, yargı ve tutumlarınız arasındaki bağlantıyı daha fazla anladığınızda zamanınıza, enerjinize ve düşüncelerinize daha fazla odaklanırsınız. Sahip olduklarınız ve yaşamın size getirdikleri ile uyumlu, güçlü, sakin, üretken ve daha mutlu olursunuz. 

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page